Ako sa vzdať cukru?
Sladkosti sú najčastejším problémom ľudí, ktorí by chceli schudnúť. S nimi však žiadna diéta nemá veľký zmysel, a tak sa ich musíte bez výčitiek vzdať. Najlepší spôsob je opustiť ich cez noc.
Je to možné: ak sa takáto rezignácia podarí ľuďom závislým na cigaretách, podarí sa to aj diabetikom. Ak sa však cukor nachádza v strave niekoho od raňajok až po večeru, môže to byť náročnejšia výzva. Podľa výskumov vedcov je čas zvyknutia si na sladkú chuť približne 3-4 mesiace. Cukor po tomto čase prestáva byť drogou, ktorá láka a láka v najmenej naznačených časoch. Aby ste si pomohli vzdať sa sladkostí, mali by ste sa v prvom rade zbaviť maškrtenia.
Ovocie môžete nakrájať na kúsky a nahradiť tak fatálny zvyk chrumkania koláčikov. Siahnuť môžete aj po orechoch a mandliach. Ak je hádzanie cukru veľkou výzvou, je dobré znížiť cukor o 30 %. Najprv vyhodíme cukor nasypaný do kávy, potom nakrájame menšie kúsky cesta.
Kokosový cukor
Kokosový cukor je inak známy ako palmový cukor, pretože sa získava výlučkom kvetov kokosovej palmy. Poteší krémovou, jemne hnedou farbou, charakteristickou vôňou a karamelovou dochuťou.
Tieto vlastnosti z neho robia obzvlášť žiadaný produkt v cukrárstve, ale výhodou sú aj jeho kulinárske vlastnosti. Má nízky bod topenia a vysoké horenie. Je to drahý, ale pozoruhodný produkt. Zložením sa veľmi nelíši od stolového cukru. Jeho základnou zložkou je sacharóza sprevádzaná malým množstvom glukózy a fruktózy.
Ide však o nerafinovaný produkt, takže má minerály a malé množstvo vitamínov, ktoré bielemu cukru chýbajú. Tieto dávky sú však pri prepočte na malé množstvá cukru, ktoré by sme mali skonzumovať, zanedbateľné. Čo sa týka obsahu kalórií, kokosový cukor je tiež podobný bielemu cukru. V glykemickom indexe sú malé rozdiely. Kokosový cukor v praxi nie je náhradou bieleho cukru, ale skôr kulinárskou zaujímavosťou.
Falošný cmarový med
Cmarový med je jedným z najchutnejších kulinárskych experimentov pre ľudí, ktorí radi testujú nové chute. Na jeho prípravu potrebujete len cmar, cukor a veľa trpezlivosti. Nie vždy sa to podarí na prvýkrát, ale vždy sa to dá zachrániť.
Na liter cmaru by ste mali prijať asi 60 gramov bieleho cukru. Celé to dáme do hrnca s hrubým dnom a varíme za pomalého miešania drevenou vareškou, kým to celé nechytí charakteristickú medovú farbu a nezíska podobnú konzistenciu. Je dôležité vycítiť ten správny moment, aby hmota príliš nezhnedla, pretože zvyšuje riziko pripálenia.
Stáva sa, že hmota pri zahrievaní váži, ale dá sa to zachrániť tak, že sa to celé mieša, kým sa nevráti hladká konzistencia. Hotová hmota sa naleje do sklenenej nádoby a dobre sa ochladí. Najlepšie chutí s čerstvým maslom natretým chlebom. Nie je to diétny výrobok pre vysoký obsah cukru, no z času na čas si takouto maškrtou môžete spestriť jedálniček.